De Spartaanse koning Leonidas heeft het orakel van Delphi bezocht dat hem zijn dood voorspelde bij Thermopylae. ”Kom terug met dit schild of erop”, zei de Pythia, de profetes, beneveld door ethyleengas dat uit een rotsspleet op de Parnassus stroomde.
Delphi, in de oudheid de navel van de wereld genoemd, was gewijd aan Apollo – de god van het licht. Zijn beeltenis is prachtig weergegeven op een hier gevonden bord uit 470 v. Chr. Ontelbaren, waaronder ook veel binnen- en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, reisden naar dit onherbergzaam oord aan de Golf van Korinthe om van het orakel – altijd een vrouw – hun toekomst te vernemen. Zouden ze die veldslag winnen? Hoe verliep de toestand van de staat? Konden ze die geliefde krijgen?
Gezeten op een driepotige kruk stootte de Pythia in trans een stroom van onsamenhangende klanken uit. De toehoorders dachten dat het de goden waren die tot hen spraken. Profeten ‘vertaalden’ de klanken waarna het ook dan niet altijd gemakkelijk was er iets zinnigs van te brouwen. Bezoekers kregen vaak een uitspraak die voor meerdere uitleg vatbaar was.
Bestseller
De voorspellingen begonnen hier al in de achtste eeuw voor Christus. Een schaap zou er een goddelijke ‘tik’ hebben gekregen waarna het dier begon te blaten en de herder de toekomst zag. Op een flank van de berg bouwden de eerste pelgrims de Tholos. Van de eerste tempel zijn alleen de resten te zien, maar hij heeft nog steeds een prachtig gedecoreerde fries.
Vanaf de zevende tot en met de vijfde eeuw voor Christus was het orakel een echte bestseller. Daarna leek het even fout te gaan door invallen en plunderingen van barbaren, maar bij de komst van de Romeinen leefde het orakel weer op. Tot 390 na Christus, toen was het voorbij met de voorspellingen. Keizer Theodosius I maakte een eind aan alles dat voorchristelijk was.
Opgravingen
De eerste opgravingen op de archeologische site werden uitgevoerd door de Duitse filoloog Hans Pomtow. Het echte werk begon na verplaatsing van het op de site gebouwde dorp Kastri. De bewoners gingen naar nieuwe huizen in het moderne Delphi. Op het blootgelegde heiligdom staan restanten van de tempel van Apollo, het schathuis van de Atheners en nog zoveel meer. Er komen hier diverse periodes bijeen: behalve de Archaïsche periode zijn dat de Klassieke periode, de Hellenistische en de Romeinse periode. Veel van de gevonden voorwerpen zijn tentoongesteld in het museum op de vindplaats. In bijgaand filmpje zie je gerestaureerde schatkamer van Delphi, een grijze zuilengalerij uit de Romeinse tijd, oude stenen met inscripties, de sfinx uit 560 v. Chr., Cleobis en Biton, de tweeling sporters uit Argos, het bord met een afbeelding van Apollo en het beroemde bronzen beeld van de wagenmenner uit de vijfde eeuw v. Chr, gevonden in 1860.