Mycene, de stad van koning Agamemnon

Resten van Mycene.

Hier lag Mycene.

Hoog in Argolis ligt de koningsstad Mycene. Hier is Koning Agamemnon, in de dertiende eeuw voor Christus de overwinnaar van Troje, vermoord door zijn vrouw, koningin Klytaimnestra. Van 1200 tot 1400 voor Christus maakte de stad een enorme groei door. De rijkdom weerspiegelt zich in de zes meter dikke stadsmuur rond de burcht, de muur is negenhonderd meter lang en gebouwd door de cyclopen, eenogige reuzen.

De cyclopische muur.

 

Dat is een mythe, maar de muur dwingt respect af. Je betreedt de Akropolis, het hoogste punt waar de heersende klasse woonde, door een poort uit de dertiende eeuw voor Christus. De twee leeuwen er boven hebben geen kop meer – duidt dat op een fel protest tegen het toenmalige koningshuis?

Die ingang van de koningsstad, let op de leeuwen, die hebben geen kop.

Een oeroud koningsgraf.

Dat Mycene onnoemelijk rijk was daarmee kwam de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann. Hij onderzocht er graven uit de zestiende en zeventiende eeuw voor Chr. en vond er veel gouden voorwerpen, zo ook een gouden gezichtsmasker dat hij toeschreef aan Agamemnon. Later werd ontdekt dat het masker niet uit de tijd van Agamemnon stamt, maar die naam is nooit veranderd.

Dit, zo werd lang gedacht, is het dodenmasker van koning Agamemnon. Ten eerste is dit een kopie van het masker, het origineel ligt in het historisch museum in Athene, en bovendien past het masker niet bij de tijd van Agamemnon.

Vlakbij de stad is een heuvel met daarin een hoge koepel, gebouwd in de dertiende eeuw v. Chr.. Het staat bekend als het graf van Agamemnon hoewel daar nooit zelfs maar een spoor van de legerleider is gevonden. Mogelijk is hij hier wel gecremeerd. De koepel heeft een rookgat en is zwart geblakerd. Toen Schliemann hier in 1879 kwam gebruikten schaapherders de koepel als schuilplek voor hun vee. De tombe is een belangrijk overblijfsel van het oeroude Griekenland (let op de driehoek boven de ingang die is hetzelfde als bij de entree van de koningsstad).

Vaas gevonden in Mycene.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.