De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen verder op. De kans op een oorlog waarbij de NAVO betrokken raakt is klein, maar niet uit te sluiten. Gebeurt het, dan zijn wij voor het eerst in oorlog met het grootste land ter wereld: Rusland.
Die kans is ontzettend klein. Een oorlog zou Rusland in een diepe economische crisis storten en daar zitten de kleptomanen in het Kremlin niet op te wachten. Maar niets is zeker, want het inhumane Rusland kan evengoed kiezen voor
een krachtmeting tussen oost en west. Mocht dat gebeuren dan staan wij als verlorenen in de woestijn, want hier zijn nergens schuilkelders die bescherming bieden tegen een atoom- of andersoortige aanval. Koning en kabinet beschikken over schuilkelders, maar wij, de burgers, kunnen geen kant op.
Ten tijde van de Koude Oorlog – 1946/1991 – beschikten we over bunkers die bestand waren tegen nucleaire, biologische en chemische aanvallen. In vrijwel iedere stad was wel een bunker te vinden. Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 juichten wij de vrede toe en die ultieme schuilplekken verdwenen uit ons geheugen. Misschien is het niet gek om toch eens na te denken over nieuwbouw, want van die oude bunkers zal na jaren van onbruik niet veel over zijn.
Tijdens de Koude Oorlog voorzag de NAVO een aanval van tenminste tachtig atoombommen op Nederland. Die bommen zouden, dacht men, niet alleen terechtkomen op militaire en strategische doelen, maar ook op grote steden.
In Nederland is een bezoek aan een grote atoombunker, bedoeld voor de burgerij, niet mogelijk. Wil je die zien, ga dan – als de coronamaatregelen het toelaten – naar Berlijn waar diverse bunkers uit de Koude Oorlog te bezichtigen zijn, zie: https://www.berliner-unterwelten.de/. Deze gigantische bunkercomplexen, bedoeld voor duizenden mensen, waren voorzien van stroomgeneratoren, eigen watertappunten en installaties voor de luchtzuivering en zuurstofvoorziening.
Blijf je liever dichter bij huis, ga dan naar de Cromvoirtkazerne in Vught, daar kun je de
atoomvrije verbindingsbunker van de Provinciaal Militair Commandant bezichtigen. Die bunker, eind jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Dienst der Genie, was onderdeel van een landelijk verbindingsnetwerk, het ding gold als een modern fort.