Je staat er misschien niet zo bij stil, maar kijk eens om je heen, dan zie je stoelen in de meest verrassende vormen, gemaakt van velerlei materialen.
De Duitser Michel Thonet was een van de grootste meubelontwerpers van de negentiende eeuw. Hij fabriceerde stoelen van gebogen hout. Die aanpak levert een fraai ontwerp op en werkt materiaal besparend.
In de loop der tijd verschenen er ruim honderd iconische stoelen. Behalve de Thonet-stoel zijn dat onder meer: de Rietveld-stoel, de rechthoekige Le Corbusier fauteuil en de Wassily stoel van Marcel Breuer.
Stijlicoon
En nog steeds verschijnen er bijzondere stoelen. Je vraagt je af hoe het in godsnaam mogelijk is om van zoiets eenvoudigs als een stoel steeds weer iets opmerkelijks te maken? Maar het gebeurt. In 2016 verscheen er een houten stoel waarvan het hout afkomstig was van een vluchtelingenboot die strandde op het eiland Lampedusa. De ontwerper was de Italiaan Enzo Mari († 2020). Hij noemde de stoel Ambassador’s Chair. Daarmee aangevend welwillend te staan tegenover de komst van vluchtelingen, die de stoel ook in elkaar hebben gezet. Samen met de milieu-touch – hergebruik van materialen – is deze relatief vrij eenvoudige stoel uitgegroeid tot een waar stijlicoon. De stoel kreeg een ereplaats in het Stedelijk Museum van Amsterdam.