Drinkbaar zeewater moet minder energie kosten

In Nederland zul je weinig behoefte hebben aan een apparaat dat drinkwatermaker kan maken. Maar ga je de bush in of varen op zee dan zijn die apparaten van levensbelang. Je staat er misschien niet zo bij stil maar slechts drie procent van al het water op aarde is zoet, de rest is zout. En van dat zoete water is slechts anderhalf procent bruikbaar voor consumptie.

Zeewater drinken is dodelijk. Wie op zee niet droog wil staan zorgt voor voldoende zoet water,. Gebruik bij nood een ontziltingsapparaat.

In de bush kun je water filteren en daarna drinken met behulp van de Katadyn Pocket waterfilter – € 339,95. Maar wat doe je op zee? Zeewater bevat zo’n 35 gram zout per liter daar krijg je hoge bloeddruk van, het leidt tot uitdroging en nierfalen wat je dood betekent. Niet leuk. Wie slim is neemt tijdens zeetochten zoet water mee. In noodgevallen gebruik je een ontziltingsapparaat – de Katadyn Survivor 06 LS – € 1275. Je perst door flink te pompen – veertig keer per minuut – zout water onder hoge druk door een membraan dat het zout tegenhoudt en je krijgt drinkwater.

Waterdamp

In plastic verpakt drinkwater voor reddingsboten.

Dat proces kan ook in het groot. Dan gebeurt de omzetting van zee- in zoetwater door destillatie. Bij het koken ontstaat zoutloze waterdamp, dat is het drinkwater. Zo doen ze het in het Midden-Oosten. Daar is weinig grondwater maar wel veel energie. En hiervoor heb je juist veel energie nodig, dagelijks wel vijftien tot dertig kilowattuur – in Nederland verbruiken we dagelijks twee tot vier kilowattuur. Via de mechanische membraamtechnologie gaat ontzilten sneller, maar ook dan ben je veel energie kwijt. Wat leren we hiervan? Er is meer zout dan zoet water. Mocht er ooit een gebrek aan zoet water ontstaan dan hebben we het zeewater keihard nodig. Maar om het  op een rendabele manier zoet en daarmee drinkbaar te maken moet de energiebehoefte drastisch omlaag.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.