Durfals die in kleur fotografeerden

Vincent van Gogh had een hekel aan foto´s. Die geven de werkelijkheid natuurgetrouw weer. Hij interpreteerde die liever zelf.

Fotografie was lang een mix van kunst en wetenschap. Het belichten kon uren duren. Tegen het einde van Van Goghs leven – hij stierf in 1890 – kwam de Kodak camera op de markt, het fotograferen ging daarmee sneller en beter. De camera, met een filmrol voor honderd opnamen (ze werden ontwikkeld in een lab, pas in 1930 verscheen het filmrolletje), had een… sluiter. Nu klinkt dat heel gewoon, maar sinds de uitvinding van de fotografie in 1825 zat er een dop voor de lens. Na afneming maakte je de foto waarbij je de tijd heel secuur in de gaten moest houden.

Kleurenfotografie

Van Gogh kende alleen zwart-wit foto’s. In 1903 ontwikkelden Auguste en Louis Lumière, de grondleggers van de film, de kleurenfotografie. Aanvankelijk een uiterst moeilijk proces waarvan de verdere technische ontwikkeling tientallen jaren in beslag nam en pas rond 1960 interessant werd voor de consument. Toch waren er begin vorige eeuw durfals die in kleur fotografeerden, al vergaten ze soms hun naam te vermelden bij de bijzondere foto die ze maakten.

Onderstaande kleurenfoto uit 1910 is door een onbekende gemaakt naast het huis van de Groningse huisarts Harm Kremer, gelegen aan Hereplein 6 in Groningen. Voor de ontwikkeling van de prent was veel scheikundige kennis vereist. Deze foto is de oudste uit het Groninger Archief.

Kleurenfoto van het gezin van huisarts Harm Kremer uit Groningen, circa 1910.

Verversgang bij Schuitendiep, Groningen – circa 1910.

Door de komst van de Kodak-camera schoten veel fotografen in die tijd prenten die nu historisch zijn. Fotograaf Petrus Bernardus Kramer (1878 – 1952) zwierf door de achterbuurten van Groningen en legde daar de dagelijkse situatie vast. Foto (links)  maakte hij rond 1910 in de Verversgang bij het Schuitendiep.

 

Huisarts Roelf Herman Boerma uit Bedum snelt naar een patiënt – circa 1920..

Willem Frederik Pastoors knipte rond 1920 huisarts Roelf Herman Boerma uit Bedum, op weg naar een patiënt in zijn Landaulette Limousine met op de treeplank zijn hond, een Boxer. Het belang van fotografie is het vastleggen van de tijd. Zo krijgen wij in een handomdraai een beeld van het verleden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.