Hoe kan het dat er op de begraafplaats Tolsteeg in Utrecht nog altijd het graf is van de notoire Jodenhater en NSB’er Gerardus Joannes Kerlen? Vermoord werd deze 53-jarige Utrechtse hoofdcommissaris van politie op 3 september 1943 door de verzetsstrijdster Truus van Lier. De Duitsers executeerden haar op 27 oktober 1943 in het concentratiekamp Sachsenhausen.
Sinds Kerlen met steun van de hoogste SS’er in Nederland, Hanns Albin Rauter, in 1942 tot politiecommissaris werd benoemd nam het aantal NSB’ers in het politiekorps stormenderhand toe. Kerlen stuurde vierhonderd Joden uit Utrecht naar de vernietigingskampen.
Is het verstandig om degene die verantwoordelijk was voor de nazificatie van het Utrechtse politiekorps tachtig jaar na zijn dood, zij het in stilte, te eren met een mooi graf? En dat op een bergraafplaats waar ook verzetsstrijders liggen? Vanaf zijn graf kun je het monument van de verzetsgroep Oranje Vrijbuiters zien. Achttien van hen werden op 29 februari 1944 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Niet ver daar vandaan is het graf van verzetsstrijder Hendrik Cornelis Manten, hij viel op 5 mei 1945 in Westbroek.
Truus van Lier eren ze in Utrecht met een monument en een straatnaam. Twee boeken Het leven van een verzetsvrouw van Jessica van Geel en Van schoolmeisje tot verzetsvrouw van Michiel van Diggelen & Kees van Domselaar houden de herinnering aan haar levend.
Bij het wegzakken van de kist van Kerlen brachten nazi-prominenten, ik noem Hanns Albin Rauter, NSB-voorman Mussert, Jan Feitsma –procureur-generaal / waarnemend politiepresident, geliquideerd op 2 februari 1945, en Jaap Schrieke – waarnemend secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken / waarnemend directeur-generaal voor Politie. Schrieke stelde lijsten op van te deporteren Joden uit de gestichten, onder meer het Apeldoornsche Bos waar in januari 1943 circa 1.300 patiënten op transport werden gesteld, geen keerde terug.
Dit wetende zeg ik: stuur snel een grafdelver langs, ploeg Kerlen diep onder de grond, vernietig de steen en gebruik de plek voor een onschuldige dode.