Een nauwelijks zichtbare verzakking in het bos bij Kamp Amersfoort is de plek van een massagraf uit 1942. Je zou die nooit zien als er geen opvallend informatiebordje bij stond, Uit eerbied is de plek omkranst met gevochten takken. Hier werden acht verzetsmannen begraven, zeven werden aan de rand van de kuil gefusilleerd, de achtste pleegde zelfmoord in een cel in Amsterdam.
De bekendste verzetsman die hier het leven liet was de marxist Henk Sneevliet. In Amsterdam zijn een metrostation, een weg en een pad naar hem vernoemd. In China is de Rotterdammer Sneevliet de enige westerling die op een geldbiljet staat. Jaarlijks komen er Chinezen om hem te eren naar de plek waar tot 1945 het massagraf was. Hoe is dat zo gekomen? Wel Henk Sneevliet was in 1921 een van de oprichters van de Chinese Communistische Partij. In China staat hij nog steeds bekend onder zijn schuilnaam Maring (Mǎ-lin). Maring en de jonge Mao Zedong waren vrienden. De moeder van de Chinese schrijfster Lulu Wang, de historicus Li Yuzhen, schreef een biografie over Sneevliet.
Bij de inval van nazi-Duitsland in 1940 werd Sneevliet onder het pseudoniem Baanbreker prompt verzetsstrijder. Hij was een van de oprichters van het Marx-Lenin-Luxemburg-front, de eerste verzetsorganisatie die een verzetskrant uitgaf. In maart 1942 werd hij samen met zeven kameraden opgepakt. Op 13 april ’42 werden ze op het terrein van Kamp Amersfoort gefusilleerd. De stoffelijke overschotten werden in november ’45 gecremeerd in crematorium Westerveld in Driehuis. Vlakbij staat een monument met daarin de as van de verzetshelden. Iedere jaar in april vindt er een herdenking plaats.