Hopen dat kernoorlog nooit uitbreekt

Een kernoorlog is weer uiterst actueel. Zeker na de dreiging uit Rusland en Noord-Korea. Het kan maar zo gebeuren. De wapens staan klaar. Mocht een van die landen besluiten de knop in te drukken dan blijven de andere atoommachten niet stil.

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Annie Jacobsen beschrijft in haar thriller Kernoorlog, Het scenario van minuut tot minuut de gevolgen van een atoomaanval. Bij haar vuurt niet Rusland maar Noord-Korea een serie nucleair geladen raketten af op de VS. Haar verhaal is hypothetisch, maar allesbehalve fictief. De totstandkoming ervan vond plaats na uitgebreide interviews met deskundigen, zoals wetenschappers, nationale veiligheidsadviseurs, kernwapenontwerpers, CIA-officieren, historici en andere experts.

Bij Pyongyang gelanceerde atoomraketten bereiken in 24 minuten Washington DC. Pullitzerprijs winnaar Jacobsen beschrijft welke handelingen in die tijdspanne plaatsvinden in het Amerikaanse leger en wat er daarna gebeurt.

Snelheid

Nog geen anderhalve minuut na de lancering belt degene die in de VS de leiding heeft over de dodelijkste wapens op aarde de president. Hij zegt slechts twee woorden: ’Foxtrot, Tango.’ De president zegt: ‘Yankee, Zulu.’ Niet meer, niet minder. In ijltempo vliegt hij weg in de helikopter Marine One. Hiermee is de wereldvernietiging begonnen.

In de ondergrondse atoomsilo’s van de VS staan raketten van het type Minuteman III. Dit thermonucleair wapen is 18 meter lang, 36.000 kilo zwaar en bevat een nucleaire lading van 300 kiloton. Uit de film Oppenheimer weet je misschien dat de bom op Hiroshima er een was van 12 kiloton. De verwoestende werking ervan was gigantisch, kun je nagaan welke ellende de Minuteman veroorzaakt.

De Minuteman is snel, heel snel. Binnen een minuut na ontvangst van de presidentiële code draaien officieren van het Emergency Action Team, gesitueerd diep onder het Pentagon, de sleutels om waarmee het personeel in de silo’s toestemming krijgt voor de lancering. Vijftig Minuteman III-raketten staan op scherp. Vijftig luiken gaan open. Er is hoge snelheid geboden om vernietiging van het wapensysteem door de vijand te voorkomen. Binnen 60 seconden geeft 90th Missile Wing het lanceersein. In 3,4 seconden verlaten de raketten de silo´s. Twaalf minuten later bereikt het extreem dodelijke wapen een snelheid van mach 20. De raket schiet naar een hoogte van ruim 11.000 kilometer, duikt naar beneden en werpt zich op het doel.

Nucleaire winter

Je hoopt dat er nooit een kernoorlog uitbreekt, want de gevolgen zijn desastreus. Exploderende atoomraketten zorgen voor ontelbare doden en gigantische branden. Blussen helpt niet, alles blijft branden, maandenlang. Giftige dampen en gigantische ladingen roet bezwangeren de lucht voor jaren. Zonlicht kan de wereld niet meer bereiken. De temperatuur schiet met  22 graden Celsius naar beneden. Dan breekt de nucleaire winter aan die ook jaren gaat duren. Dit treft vooral de Verenigde Staten, Canada, Europa, Oost-Azië en Centraal-Azië. Snijdende kou maakt het leven ondraagbaar.

Kernoorlog, Het scenario is een uitgave van uitgeverij Prometheus, prijs € 24,99.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.