Jacob Olie portretteerde Amsterdam in de 19de eeuw

Hobbyfotogaaf Jacob Olie (1834-1905) legde het Amsterdamse straatleven in de negentiende eeuw vast met een zelfgebouwde fotocamera. Hij was de eerste die dat deed en ontpopte zich tot een uiterst getalenteerde fotopionier.

Foto gemaakt door Jacob Olie op 28 mei 1895. We zien de Nieuwe Vaart in Amsterdam. Links achter de bomen is het huis van Jan van Gogh, de oom van de schilder Vincent van Gogh en directeur van de Marinewerf, het logeeradres van Vincent.

Jacob Olie werd geboren op 19 0ktober 1834 en niet op 17 oktober, zoals de steen vermeld. Hij stierf op 28 april 1905

Van beroep timmerman, later tekenleraar en directeur van de Ambachtsschool, had Jacob Olie niet alleen oog voor architectuur, maar ook voor lichtinval, perspectief en compositie. Hij maakte zo’n vijfduizend foto’s op glasplaten, die zijn allemaal bewaard gebleven en liggen in het Stadsarchief van Amsterdam.

Tijdsmonument

Met zijn camera legde hij de veranderingen in de stad vast en creëerde zo een belangrijk tijdsmonument. Op zijn foto’s zien we het dempen van grachten en de bouw van kantoren en warenhuizen. Op de plek waar hij begon met fotograferen – onder meer in de omgeving van de Haarlemmer Houttuinen –  ligt sinds 1981 het Jacob Oliepad. In 2008 trof een wandelaar op de Nieuwe Ooster een oude grafsteen met de naam Jacob Olie. Zijn graf was in 1975 geruimd.  De steen werd opgeknapt en ligt sinds 2009 weer op de oude plaats, grafvak 17 nummer 83.

.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.