Kapuzinergruft: kunstig bewerkte kisten

Grafornament in de Kapuzinergruft, Wenen.

In Nederland is de koninklijke grafkamer dicht, in het buitenland vaak open. Heeft het te maken met onze calvinistische inslag of schamen we ons voor het simpele kistwerk? In de Kapuzinergruft in Wenen, waar 146 telgen van het huis Habsburg begraven liggen, daaronder 12 keizers en 18 keizerinnen, staan kunstig bewerkte kisten.

Grafkist van Maria Theresia van Oostenrijk († 1780) en haar man keizer Franz I Stefan († 1765).

De ´begraafplaats´ stamt uit 1633 en is gebouwd in opdracht van Anna, keizerin van het Heilige Roomse Rijk. Zij stierf in 1618 en werd hier later als eerste begraven. De laatste telg uit het geslacht van de Habsburgers, die hier na drie keer kloppen als arme zondaar naar binnen werd gedragen, was Otto von Habsburg († 2011). Hij was de zoon van de laatste Oostenrijkse keizer Karel I. Die verloor zijn kroon in 1918 en stierf vier jaar later op Madeira, waar hij ook begraven ligt. Ook aartshertog Franz Ferdinand († 1914), troonopvolger en neef van keizer Franz Joseph I, tref je hier – behoudens zijn naam op een plaquette – niet aan. Na de moord in Sarajevo werd hij samen met zijn vrouw begraven in Artstetten.

Kist van keizer Jozef II († 1790). Hij gaf veel steun gaf aan de opera’s van Mozart..

Sisy

Kist van Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren († 1898), beter bekend als keizerin Sisy.

Veel bezoekers staan stil bij de riante grafkist van Maria Theresia van Oostenrijk († 1780). Ze ligt samen met haar man, keizer Franz I Stefan († 1765). Stefan had ook de zuidelijke Nederlanden onder zijn bewind. Ook de kist van de keizer die Mozart maar al te goed kende, Jozef II († 1790) trekt veel bekijks. Hetzelfde geldt voor de kist van keizer Franz Joseph I († 1916), die 68 jaar de scepter zwaaide over Oostenrijk-Hongarije. Zijn kist staat op een verhoging naast zijn vermoorde vrouw Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren († 1898), beter bekend als keizerin Sisy. Door haar gedichten en dagboeken verrees haar populariteit tot romantische hoogten. Aan de andere kant ligt zijn zoon Rudolf. Hij pleegde samen met zijn maîtresse barones Mary Vetsera zelfmoord, al lees je daar niets over in de begeleidende tekst.

Rechts de kist van kroonprins Rudolf.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.