Oorlog is een smerig rafelig kleed dat de mensheid altijd met zich meesleept. Geen eeuw zonder oorlog. Veldslagen rijgen zich aaneen. Soms zijn ze totaal vergeten maar gebeurde ze niet lang geleden of maakten wij er deel vanuit dan blijven ze gegrift in het geheugen staan.
Wie herinnert zich de slag bij het Belgische Gembloers, eind januari 1578? Het Spaanse leger van Vlaanderen vocht er tegen het leger van ‘onze’ Staten-Generaal.
Met 25.000 soldaten bestormde het Staatse leger op 31 januari het goed getrainde Vlaamse leger: 7.000 man. Na anderhalf uur was de strijd beslist. Verslagen droop het Staatse leger af, 8.000 gesneuvelden en gewonden bleven achter. De Spanjaarden betreurden slechts vijfentwintig man.
Niets in Gembloers herinnert aan de slag. Alleen aan de Slag om Gembloers -14 en 15 mei 1940 – is daar een monument gewijd.
Thermopylae
Toch worden ook stokoude veldslagen niet altijd vergeten, zoals de Slag bij het Griekse Thermopylae uit 480 v.Chr..
Rijdend over de weg naar Thessaloniki kan ik me moeilijk voorstellen dat hier in die tijd de zee lag.
Rechts van de weg staat het monument dat herinnert aan de Spartaanse koning Leonidas die hier met vierduizend Grieken, daaronder driehonderd zwaar bewapende infanteristen uit Sparta, strijd leverde tegen de Perzen. Hij verloor hier zijn leger en zijn leven.
Toen was hier een bergpas, zo smal dat twee strijdwagens elkaar moeilijk konden passeren. Een formidabel strategisch punt dat de geharde Spartanen keihard verdedigden tegen de oprukkende Perzen. Na twee dagen van bloedvergieten stuurden die een groot leger van ‘onsterfelijken’ naar een andere, minder goed beschermde, bergpas. De Griekse nederlaag volgde snel maar het was geen keerpunt in de strijd, eerder een korte pauze. Later beten de Perzen alsnog in het stof.
Over deze veldslag werd in 1962 de film The 300 Spartans gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=R-6M5FukAoE&list=RDLV1VzL7Oph61k&index=5