Aartsmisdadiger Vladimir Poetin laat de sancties tegen Rusland niet koelbloedig passeren. Tegenmaatregelen zijn te verwachten, deelde Peskov, de Kremlin-woordvoerder, mee. Hoe die decreten eruit gaan zien, zei hij niet.
Er zijn grote zorgen over de vervolgstappen van Poetin. Dat is niet onterecht, want de dolgedraaide machtswellusteling laat er geen enkel misverstand over bestaan dat hij terug wil naar de Sovjettijd. De middelen daartoe heeft hij. Een omvangrijk leger met een uitgebreid kernwapenarsenaal. Met de oorlog in Oekraïne laat hij zien dat hij zich van niets en niemand iets aantrekt. Zijn ‘veiligheidsleger’ vermorzelt alle vrijheid. Met deze inval, die gebaseerd is op pure leugens en bedrog, verkeert de wereld in een uiterst onheilspellende fase.
Drama
Sinds WO II was er in Europa alleen de Joegoslavische burgeroorlog, maar hoe verschrikkelijke ook, dit drama sloeg geen bres in het politieke speelveld. Wereldmacht Rusland doet dat wel. De kans dat Oekraïne verliest is levensgroot. En wat dan? Poetin kan vanuit Belarus, Rusland en Oekraïne de voet stevig op het gas houden. Onrust stoken in het Westen is zijn belangrijkste doel. En op die onrust heeft de NAVO nauwelijks antwoord.
Balkan
Omsingelen pakt goed uit, toont Poetin aan in Oekraïne. Waarom dan Europa niet omsingelen? Het continent aanpakken daar waar het zwak is en de NAVO ver weg. Dat land is Servië, al sinds mensenheugenis een trouwe vriend van Rusland, evenals de aanpalende Republiek Srpska, een entiteit in Bosnië en Herzegovina die zich maar al te graag uit deze, naar eigen zeggen, ‘knellende band’ losmaakt. De Servische regering – die EU-lid wil worden, maar tegelijk Rusland niet afzweert – wil niets weten van sancties tegen Rusland. De EU waarschuwt dat het land zich hiermee isoleert. Rusland levert goedkoop gas aan Servië en blokkeert het lidmaatschap van Kosovo in internationale organisaties, wat Servië zeer waardeert.
De Russische veiligheidsdienst onderhoudt nauw contact met Servië. Rusland wakkert de nationalistische vuurtjes op de Balkan al jaren aan. De NAVO en de EU noemen de aanwezigheid van de Russen op de Balkan een belangrijk punt van aandacht. Daarom stuurde de EU onlangs nog 500 reservisten naar Bosnië om de soevereiniteit te handhaven.